Mediul pregătit al claselor Montessori se bazează pe o combinație dinamică de libertate și ordine. Copiii sunt încurajați să își aleagă activitatea dintr-o varietate largă de materiale pregătite într-un mediu gândit și structurat cu multă grijă. Accentul se pune pe dezvoltarea conștientizării, a independenței și responsabilității într-o comunitate cu vârste mixte.

Curriculum cuprinde activități planificate pentru dobândirea de abilități practice, dezvoltare senzorială, arta limbajului, gândire matematică și teme culturale. Copiii se bucură de interacțiunea cu natura și contactul cu muzica, mișcarea și arta. Engleza este a doua limbă de predare la clasă – un adult vorbește în engleză, cel de-al doilea în română.

Limbaj

Dezvoltarea limbajului este o preocupare a întregii pedagogii Montessori. Materialele de limbaj din clasele de 3-6 ani au o abordare fonetică, punând în evidență sunetele literelor. Acest lucru îi permite copilului să înceapă să citească fără efort atunci când este pregătit.

De asemenea, în metoda Montessori, scrisul precede cititul, faza sensibilă pentru scris debutând pe la vârsta de 3 ani și jumătate, pe când cea pentru citit apare în jurul vârstei de 4 ani și jumătate, proces care derivă din cunoașterea literelor alfabetului.

Matematică

Materialele din aria matematică îi ajută pe copii să învețe și să înțeleagă concepte matematice cu ajutorul materialelor concrete. Matematica este iubită de copii deoarece aceștia o înteleg. Ele pornesc de la un nivel concret, palpabil de către copil, și progresează către un nivel abstract, astfel că, până la vârsta de 6 ani, copiii învață să numere până la 1000 sau să socotească adunări, scăderi, înmulțiri sau împărțiri.

Viață practică

Prin activitățile de viață practică sau activitățile de zi cu zi, copilul învață să aibe grijă de el însuși și să ajungă independent. Aceste activități includ grija față de sine, pregătirea hranei și gătitul, grija față de mediu.   Aceste activități reprezintă baza a ceea ce urmează să învețe copilul: câștigarea independenței, dobândirea concentrării îndelungate, dezvoltarea simțului ordinii, responsabilitătea, coordonarea mișcărilor și rafinarea lor.

Arte frumoase & Muzică

Toate programele la First Step Montessori integrează arta, frumosul, aprecierea și esteticul ca parte de bază din curriculum. Pictura, desenatul, modelatul, teatrul, cântatul și lucrul manual sunt experimentate zilnic de copii, sub îndrumarea profesorilor.

Dezvoltare senzorială

Tot ceea ce ne înconjoară ne devine cunoscut și înțeles prin folosirea simțurilor. Astfel, materialele senzoriale, care izolează senzațiile de gust, văz, auz, miros și atingere, îl ajută pe copil să dezvolte o înțelegere mai profundă a mediului înconjurător, în timp ce își formează și dezvoltă vocabularul despre aceste particularități.

Cultură

Unic în clasele Montessori este curriculum cultural bogat. Dr. Montessori era convinsă că secretul unei lumi pașnice este un copil pașnic. Prin explorarea activităților culturale, care includ hărți, muzică, mâncare, imagini, suveniruri, cu accent pe asemănările dintre oameni din toate colțurile lumii, copilul devine mai conștient de lumea care îl înconjoară.  Aceste activități îl ajută pe copil să dezvolte respect pentru oameni de diverse naționalități.

Știință & Natură

Știința și natura sunt două arii curriculare importante în curriculum Montessori. Activitățile sunt incluse în prezentările zilnice: științele sunt experimentate prin lecții cu materiale special concepute, în grădina nostră și în parc. Cultura este și ea integrata în activitățile de știință, iar copiii află informații care duc la descoperiri proprii. Vizitele în parc sunt adesea însoțite de observare și colectat de diverse obiecte, care ulterior sunt folosite la prezentări.

Dezvoltare fizică

Joacă, construit, sărit, alergat… facem mișcare în atât de multe feluri! Copiii petrec o parte importantă din timp dezvoltându-si abilitățile motrice, atât în clasă, cât și în aer liber – la locul de joacă, pe terenul de sport, la parc sau în excursii!

Ieșim afară zilnic, indiferent de vreme!