Curriculum (baza materiala)

Intr-o clasa Montessori, materialele sunt organizate in cinci arii curriculare:

1.

Viata practica

Cuprinde activitati practice legate de viata de zi cu zi. Acestea il ajuta pe copil sa se adapteze noului mediu, sa isi caute independenta, sa isi coordoneze miscarile si sa exerseze concentrarea atentiei.

2.

Materialul senzorial

Vizeaza dezvoltarea fiecarui simt al copilului prin izolarea lui de celelalte. Fiecare material pune in evidenta o calitate definita: culoarea, greutatea, forma, textura, marimea, sunetul, gustul, mirosul etc. Acestea il ajuta pe copil sa concretizeze lucrurile abstracte, si in acelasi timp sa isi dezvolte armonios organele de simt (vazul, auzul, mirosul, gustul si simtul tactil). Aceasta duc la o crestere a potentialului intelectual al copilului.

3.

Matematica

Printr-o baza materiala interactiva si creativa, copilul este incurajat sa descopere cifrele si formele geometrice in forma lor concreta si sa lucreze cu ele. Aceasta este baza care il va ajuta in anii ce vor urma sa faca tranzitia la mediul abstract la matematicii.

4.

Limbajul si comunicarea

Sunt elementele cheie ale varstei fragede la care se afla copilul, iar marialele Montessori sunt special concepute pentru a dezvolta vocabularul acesora, precum si coerenta si corectitudinea vorbirii.

5.

Mediul cultural

Copilul este incurajat nu numai sa descopere natura, ci sa creeze o legatura cu aceasta.

Materialele Montessori sunt ordonate cu grija, astfel incat fiecare activitate urmeaza intr-un proces logic si cronologic. Acest lucru ii ajuta pe copii sa isi organizeze gandirea si tehnicile de rezolvare a problemelor intr-o maniera foarte clara si sa observe totul prin simturile lor.

Personalitati educate in sistemul Montessori

Personalitati educate in scoala Montessori sau care au sustinut activ
aceasta forma alternativa de invatamant sunt:

Oameni de stiinta:

Thomas Edison
Alexander Graham Bell
Buckminster Fuller

Alte personalitati:

Printul Harry si printul William
Sigmund Freud
Mahatma Gandhi
Dalai Lama
Thomas Ford
Jean Piaget
Erik Erikson
Jaqueline Kennedy
Bill si Hillary Clinton

Scriitori:

Lev Tolstoi
Gabriel Garcia Marquez
Hellen Keller
Bertrand Russell